Diverse madopskrifter

Abrikoslagkager (2 stk.)

Lagkagebunde
(2 springforme - 4 bunde)
6 æg
250 g sukker
120 g kartoffelmel
90 g hvedemel
3/4 tsk bagepulver
bagepapir
 
Til fyld
4 dl piskefløde
ca. 100 g valnøddekerner som er varmebehandlede.
1 glas abrikosmarmelade (ca. 300 g)
1 ds. halve abrikoser (ca. 450 g)

Fremgangsmåde

Skil æggene i blommer og hvider. Pisk hviderne helt stive og tilsæt æggeblommerne under piskning, én ad gangen. Tilsæt sukker, og pisk nogle minutter.

Sigt de to slags mel og bagepulveret, og vend det i æggemassen.

Smør formene med margarine og rasp, og hæld dejen i - halvt i hver.

Bag 30 min. ved 200º - men hold øje med bundene. Det er måske for meget.

Lad kagerne svale af inden de hver flækkes til 2 bunde. Pisk 2 dl af fløden, og hak 60% af nødderne. Vend de hakkede nødder i flødeskummet. Læg bundene sammen med abrikosmarmelade og flødeskum.

Sæt kagerne koldt ca. 12 timer.

Lad de halve abrikoser løbe godt af. Pisk 2 dl fløde lige før kagerne skal serveres, og smør det ovenpå. Skær abrikoserne i kvarte (eller mindre? jf. æblemandelkagen), og del valnødderne i kvarte. Læg abrikoserne på i mønster, og pynt med nøddekernerne.

Æble-mandelkage

Ingredienser
150 g margarine
125 g sukker
2 æg
190 g hvedemel
100 g mandler
2 tsk bagepulver
2 tsk vaniljesukker
5 rå æbler
sukkerkanel
bagepapir

Fremgangsmåde

Rør margarine og sukker blødt og luftigt - jo grundigere, jo bedre kage. Rør æggene i ét ad gangen (eller dem alle på én gang).

Ikke for meget bagepulver! Der må gerne være top på teskeerne, men ikke max top.

Bland hvedemel, bagepulver og vaniljesukker, og rør det i.

Smut mandlerne, hak dem groft, og rør dem i dejen.

Fór en springform med bagepapir, og kom halvdelen af dejen i bunden. Skræl halvdelen af æblerne, og skær dem i både. Bådene lægges i et tæt mønster (i 'ske') over dejen (midten skal også dækkes). Dæk æblerne med resten af dejen.

Skræl resten af æblerne (ét ad gangen), og skær dem i både. Læg dem ligesom før. Drys med sukkerkanel (med meget kanel i).

Bag 62 min. ved 200 grader.

PS. Alle søde æblesorter kan bruges (og sure? Det har jeg ikke prøvet), men Elstar giver det bedste resultat. En æbledeler er i øvrigt en god hjælp.

Brunsviger

Ingredienser
250 g mel
8 tsk sukker
30 g margarine
1,25 dl mælk
25 g gær
1/2 tsk salt
bagepapir
 
Til fyld
75 g margarine
75 g mørk farin
1 god spsk. sirup

Fremgangsmåde

Ingredienserne røres sammen. Dejen hæver i 40 min.

Efterhæver 20 min. hvorefter fyldet hældes over.

Bag 25 min. ved 200º.

Traditionelle vafler

Ingredienser
300 g mel
1/2 l kærnemælk
75 g flormelis
6 spsk. olivenolie
3 æg
2 tsk bagepulver
2 tsk vaniljesukker
1 strøge tsk salt
reven skal af en appelsin

Fremgangsmåde

Rør ingredienserne sammen, og lad dejen hvile en time.

Bag i vaffeljern.

Flødekartofler

Ingredienser
1 kg kartofler
1 hakket løg
1 fed hvidløg (eller flere)
1/2 l piskefløde+mælk
muskatnød
1 tsk paprika
flagesalt
peber
smør/margarine til det ovnfaste fad

Fremgangsmåde

Skræl kartoflerne, og skær dem i tynde skiver hvorefter de anrettes sammen med løg på det smurte, ovnfaste fad.

Bland flødemælk med hakket hvidløg og krydderierne, og fordel blandingen over kartoflerne.

Stil fadet i en forvarmet varmluftovn. Kom evt. et låg over fadet. Det hindrer at overfladen bliver for mørk. Beregn i så fald 10 min. ekstra.

Bag 60 min. ved 190º.

Amerikanske pandekager

(okay, men ikke prangende)
Ingredienser
2-3 spsk. olivenolie
4½ dl mælk
2 æg
300 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
1/4 tsk vaniljesukker
1 spsk. rørsukker
1/2 tsk salt
smør til stegning

Fremgangsmåde

Pisk mælk og æg sammen.

Bland hvedemel, bagepulver, vaniljesukker, rørsukker og salt i en skål. Pisk melblandingen i mælken lidt ad gangen til dejen er jævn. Rør olien i til sidst.

... eller også kan du bare rode det hele sammen og røre godt.

Bag små pandekager på en pande til de er gyldne og gennembagte. Anrettes på et fad og serveres med frisk frugt og sirup eller marmelade.

Knækbrød

Ingredienser
Enten en færdig knækbrødsblanding (ca. 300 g), eller:
70 g havreflager
60 g græskarkerner
60 g sesamfrø
60 g solsikkekerner
60 g hørfrø
300 g hvedemel
1 dl olie
3 dl vand
1 tsk salt
1 tsk bagepulver
bagepapir

Fremgangsmåde

Ælt ingredienserne til en klistret dej, og del den i to. Hver halvdel rulles ud mellem to stykker bagepapir. Lav evt. spor i dejen med et pizzahjul.

Bag 30 min. ved 170º i varmluft.

Kirstines kage

Ingredienser
200 g margarine
200 g sukker
4 æg
reven skal fra 1 stor citron
20 svesker uden sten
240 g hvedemel
100 g groft hakkede valnødder
bagepapir

Fremgangsmåde

Rør margarine og sukker blødt og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen. Rør citronskal i.

Hak sveskerne groft, og bland dem med lidt af melet og de hakkede nødder. Rør denne blanding og resten af melet i dejen.

Fór en sandkageform med bagepapir. Hæld dejen i.

Bag 1 time ved 175º.

Lad kagen stå nogle minutter i formen inden den vendes ud. Lad kagen svale af på en bagerist. Opbevar den køligt pakket i stanniol.

Bagels

(Den har jeg ikke prøvet)
Ingredienser
425 g hvedemel
2 tsk rørsukker
2 spsk olivenolie
25 g gær
3 dl vand
1 tsk salt
evt. æg til pensling
bagepapir
Drys (efter pensling) med sesamfrø, græskarkerner, havregryn, blå birkes el. lign.

Fremgangsmåde

Ingredienserne blandes, og dejen æltes godt.

Dejen hæver længe.

Del dejen i 8 dele, og form dem til bagels. Hullet kan laves med en finger smurt i olie. Husk at brødet hæver, så hullet skal være stort.

De formede brød stilles til efterhævning på et stykke bagepapir. Klip bagepapiret rundt om hver bagel ud.

En stor gryde med vand koges op, vandet skal kun lige småkoge.

Sænk bagels med bagepapir i vandet på en hulske - en eller to ad gangen.

Fjern bagepapiret i vandet og lad dem simre i vandet i 1 minuts tid. Tag dem op med en hulske, pensl med æg, drys eller dyp i topping og læg dem på bagepladen.

Når alle bagels er kogt, bages de i ovnen ved 200 grader i ca. 18-20 minutter.

Pebernødder (200)

(Den har jeg ikke prøvet)
Ingredienser
250 g sukker
1 tsk kanel
1 tsk friskkværnet peber
1 tsk kardemomme
1 tsk knust ingefær
1 knivspids nellike
500 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1 dl piskefløde
250 g smør
evt. lidt fintrevet appelsinskal
Brune pebernødder:
skift hvidt sukker ud med brun farin - evt. en tsk mørk sirup også.
Krydrede pebernødder:
Kom dobbelt så meget af krydderierne i fra start. Det giver en intens smag. Nogle synes det bliver for meget.

Fremgangsmåde

Kom alle de tørre ting i en skål, og rør sammen i din køkkenmaskine med spartlen (alternativt en håndmixer) til det er blandet godt.

Tilsæt så fløde og smør, og rør det sammen til en samlet masse. Det skal kun røres i få minutter.

Rul dejen ud i lange pølser på ca. 1-1.5 cm i tykkelsen.

Skær små pebernødder ud i ca. 1-1,5 cm i længden også. De ser lidt små ud, men hæver når de bages.

Rul dem runde, og kom dem på en bradepande med bagepapir.

Bag ved 200º i ca. 10 minutter. De skal lige begynde at få lidt gylden farve.

Lad dem afkøle på en rist til de er helt kolde (og hårde).

Risalamande

Ingredienser
1 l sødmælk
140 g grødris
100 g mandler
2½-3 dl piskefløde
2 spsk vaniljesukker
syltede kirsebær eller kirsebærsovs.

Fremgangsmåde

Kog risengrød, og sæt den på køl.

Mandlerne hakkes groft og blandes i grøden sammen med vaniljesukker og sukker.

Fløden piskes tilpas stiv og vendes i grøden.

Serveres med de syltede kirsebær.

Havregrynsslik

Ingredienser
3 spk. madolie
100 g brun farin
200 g havregryn
2 spsk. sirup

Fremgangsmåde

Olie, farin og sirup blandes i en gryde der varmes op til det koger. Det skal virkelig koges sammen hvis ikke slikket skal smuldre for let.

Havregrynene røres i - bland grundigt over varme. Der er en tendens til at sukkermassen er koncentreret i klumper, og så bliver de "tørre" havregryn bare til smulder.

Massen lægges på en plade med bagepapir og fordeles jævnt. Man kan med fordel bruge en silikonemåtte i stedet for bagepapir.

Bages 15 min. ved 180°. Det er vigtigt at tiden ikke overskrides.

Når den er bagt, tager man den ud af ovnen og trækker bagepapir/måtte ud på en flade hvor massen kan afkøle. Flyt gerne måtten med jævne mellemrum.

Du skal blot udbløde havregryn i vand i otte-ti timer - ca. 100 gram til en liter vand. Derefter skal det hele blendes og til sidst sis gennem et rent viskestykke eller et ostelærred. Du kan eventuelt tilsætte lidt olie og/eller honning til havregryn-vandblandingen, før det skal trække natten over eller dagen igennem.