| Lagkagebunde (2 springforme - 4 bunde) |
|---|
| 6 æg |
| 250 g sukker |
| 120 g kartoffelmel |
| 90 g hvedemel |
| 3/4 tsk bagepulver |
| bagepapir |
| Til fyld |
| 4 dl piskefløde |
| ca. 100 g valnøddekerner som er varmebehandlede. |
| 1 glas abrikosmarmelade (ca. 300 g) |
| 1 ds. halve abrikoser (ca. 450 g) |
Skil æggene i blommer og hvider. Pisk hviderne helt stive og tilsæt æggeblommerne under piskning, én ad gangen. Tilsæt sukker, og pisk nogle minutter.
Sigt de to slags mel og bagepulveret, og vend det i æggemassen.
Smør formene med margarine og rasp, og hæld dejen i - halvt i hver.
Bag 30 min. ved 200º - men hold øje med bundene. Det er måske for meget.
Lad kagerne svale af inden de hver flækkes til 2 bunde. Pisk 2 dl af fløden, og hak 60% af nødderne. Vend de hakkede nødder i flødeskummet. Læg bundene sammen med abrikosmarmelade og flødeskum.
Sæt kagerne koldt ca. 12 timer.
Lad de halve abrikoser løbe godt af. Pisk 2 dl fløde lige før kagerne skal serveres, og smør det ovenpå. Skær abrikoserne i kvarte (eller mindre? jf. æblemandelkagen), og del valnødderne i kvarte. Læg abrikoserne på i mønster, og pynt med nøddekernerne.
| Ingredienser |
|---|
| 150 g margarine |
| 125 g sukker |
| 2 æg |
| 190 g hvedemel |
| 100 g mandler |
| 2 tsk bagepulver |
| 2 tsk vaniljesukker |
| 5 rå æbler |
| sukkerkanel |
| bagepapir |
Rør margarine og sukker blødt og luftigt - jo grundigere, jo bedre kage. Rør æggene i ét ad gangen (eller dem alle på én gang).
Ikke for meget bagepulver! Der må gerne være top på teskeerne, men ikke max top.
Bland hvedemel, bagepulver og vaniljesukker, og rør det i.
Smut mandlerne, hak dem groft, og rør dem i dejen.
Fór en springform med bagepapir, og kom halvdelen af dejen i bunden. Skræl halvdelen af æblerne, og skær dem i både. Bådene lægges i et tæt mønster (i 'ske') over dejen (midten skal også dækkes). Dæk æblerne med resten af dejen.
Skræl resten af æblerne (ét ad gangen), og skær dem i både. Læg dem ligesom før. Drys med sukkerkanel (med meget kanel i).
Bag 62 min. ved 200 grader.
PS. Alle søde æblesorter kan bruges (og sure? Det har jeg ikke prøvet), men Elstar giver det bedste resultat. En æbledeler er i øvrigt en god hjælp.
| Ingredienser |
|---|
| 250 g mel |
| 8 tsk sukker |
| 30 g margarine |
| 1,25 dl mælk |
| 25 g gær |
| 1/2 tsk salt |
| bagepapir |
| Til fyld |
| 75 g margarine |
| 75 g mørk farin |
| 1 god spsk. sirup |
Ingredienserne røres sammen. Dejen hæver i 40 min.
Efterhæver 20 min. hvorefter fyldet hældes over.
Bag 25 min. ved 200º.
| Ingredienser |
|---|
| 300 g mel |
| 1/2 l kærnemælk |
| 75 g flormelis |
| 6 spsk. olivenolie |
| 3 æg |
| 2 tsk bagepulver |
| 2 tsk vaniljesukker |
| 1 strøge tsk salt |
| reven skal af en appelsin |
Rør ingredienserne sammen, og lad dejen hvile en time.
Bag i vaffeljern.
| Ingredienser |
|---|
| 1 kg kartofler |
| 1 hakket løg |
| 1 fed hvidløg (eller flere) |
| 1/2 l piskefløde+mælk |
| muskatnød |
| 1 tsk paprika |
| flagesalt |
| peber |
| smør/margarine til det ovnfaste fad |
Skræl kartoflerne, og skær dem i tynde skiver hvorefter de anrettes sammen med løg på det smurte, ovnfaste fad.
Bland flødemælk med hakket hvidløg og krydderierne, og fordel blandingen over kartoflerne.
Stil fadet i en forvarmet varmluftovn. Kom evt. et låg over fadet. Det hindrer at overfladen bliver for mørk. Beregn i så fald 10 min. ekstra.
Bag 60 min. ved 190º.
| Ingredienser |
|---|
| 2-3 spsk. olivenolie |
| 4½ dl mælk |
| 2 æg |
| 300 g hvedemel |
| 1½ tsk bagepulver |
| 1/4 tsk vaniljesukker |
| 1 spsk. rørsukker |
| 1/2 tsk salt |
| smør til stegning |
Pisk mælk og æg sammen.
Bland hvedemel, bagepulver, vaniljesukker, rørsukker og salt i en skål. Pisk melblandingen i mælken lidt ad gangen til dejen er jævn. Rør olien i til sidst.
... eller også kan du bare rode det hele sammen og røre godt.
Bag små pandekager på en pande til de er gyldne og gennembagte. Anrettes på et fad og serveres med frisk frugt og sirup eller marmelade.
| Ingredienser |
|---|
| Enten en færdig knækbrødsblanding (ca. 300 g), eller: |
| 70 g havreflager |
| 60 g græskarkerner |
| 60 g sesamfrø |
| 60 g solsikkekerner |
| 60 g hørfrø |
| 300 g hvedemel |
| 1 dl olie |
| 3 dl vand |
| 1 tsk salt |
| 1 tsk bagepulver |
| bagepapir |
Ælt ingredienserne til en klistret dej, og del den i to. Hver halvdel rulles ud mellem to stykker bagepapir. Lav evt. spor i dejen med et pizzahjul.
Bag 30 min. ved 170º i varmluft.
| Ingredienser |
|---|
| 200 g margarine |
| 200 g sukker |
| 4 æg |
| reven skal fra 1 stor citron |
| 20 svesker uden sten |
| 240 g hvedemel |
| 100 g groft hakkede valnødder |
| bagepapir |
Rør margarine og sukker blødt og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen. Rør citronskal i.
Hak sveskerne groft, og bland dem med lidt af melet og de hakkede nødder. Rør denne blanding og resten af melet i dejen.
Fór en sandkageform med bagepapir. Hæld dejen i.
Bag 1 time ved 175º.
Lad kagen stå nogle minutter i formen inden den vendes ud. Lad kagen svale af på en bagerist. Opbevar den køligt pakket i stanniol.
| Ingredienser |
|---|
| 425 g hvedemel |
| 2 tsk rørsukker |
| 2 spsk olivenolie |
| 25 g gær |
| 3 dl vand |
| 1 tsk salt |
| evt. æg til pensling |
| bagepapir |
| Drys (efter pensling) med sesamfrø, græskarkerner, havregryn, blå birkes el. lign. |
Ingredienserne blandes, og dejen æltes godt.
Dejen hæver længe.
Del dejen i 8 dele, og form dem til bagels. Hullet kan laves med en finger smurt i olie. Husk at brødet hæver, så hullet skal være stort.
De formede brød stilles til efterhævning på et stykke bagepapir. Klip bagepapiret rundt om hver bagel ud.
En stor gryde med vand koges op, vandet skal kun lige småkoge.
Sænk bagels med bagepapir i vandet på en hulske - en eller to ad gangen.
Fjern bagepapiret i vandet og lad dem simre i vandet i 1 minuts tid. Tag dem op med en hulske, pensl med æg, drys eller dyp i topping og læg dem på bagepladen.
Når alle bagels er kogt, bages de i ovnen ved 200 grader i ca. 18-20 minutter.
| Ingredienser |
|---|
| 250 g sukker |
| 1 tsk kanel |
| 1 tsk friskkværnet peber |
| 1 tsk kardemomme |
| 1 tsk knust ingefær |
| 1 knivspids nellike |
| 500 g hvedemel |
| 2 tsk bagepulver |
| 1 dl piskefløde |
| 250 g smør |
| evt. lidt fintrevet appelsinskal |
| Brune pebernødder: |
| skift hvidt sukker ud med brun farin - evt. en tsk mørk sirup også. |
| Krydrede pebernødder: |
| Kom dobbelt så meget af krydderierne i fra start. Det giver en intens smag. Nogle synes det bliver for meget. |
Kom alle de tørre ting i en skål, og rør sammen i din køkkenmaskine med spartlen (alternativt en håndmixer) til det er blandet godt.
Tilsæt så fløde og smør, og rør det sammen til en samlet masse. Det skal kun røres i få minutter.
Rul dejen ud i lange pølser på ca. 1-1.5 cm i tykkelsen.
Skær små pebernødder ud i ca. 1-1,5 cm i længden også. De ser lidt små ud, men hæver når de bages.
Rul dem runde, og kom dem på en bradepande med bagepapir.
Bag ved 200º i ca. 10 minutter. De skal lige begynde at få lidt gylden farve.
Lad dem afkøle på en rist til de er helt kolde (og hårde).
| Ingredienser |
|---|
| 1 l sødmælk |
| 140 g grødris |
| 100 g mandler |
| 2½-3 dl piskefløde |
| 2 spsk vaniljesukker |
| syltede kirsebær eller kirsebærsovs. |
Kog risengrød, og sæt den på køl.
Mandlerne hakkes groft og blandes i grøden sammen med vaniljesukker og sukker.
Fløden piskes tilpas stiv og vendes i grøden.
Serveres med de syltede kirsebær.
| Ingredienser |
|---|
| 3 spk. madolie |
| 100 g brun farin |
| 200 g havregryn |
| 2 spsk. sirup |
Olie, farin og sirup blandes i en gryde der varmes op til det koger. Det skal virkelig koges sammen hvis ikke slikket skal smuldre for let.
Havregrynene røres i - bland grundigt over varme. Der er en tendens til at sukkermassen er koncentreret i klumper, og så bliver de "tørre" havregryn bare til smulder.
Massen lægges på en plade med bagepapir og fordeles jævnt. Man kan med fordel bruge en silikonemåtte i stedet for bagepapir.
Bages 15 min. ved 180°. Det er vigtigt at tiden ikke overskrides.
Når den er bagt, tager man den ud af ovnen og trækker bagepapir/måtte ud på en flade hvor massen kan afkøle. Flyt gerne måtten med jævne mellemrum.